Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Künye
    • Reklam
    • BSHA Haber Ajansı Abonelik
    11 Temmuz, Cuma
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel (Son Dakika) Haberler

      Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

      10 Temmuz 2025

      Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

      10 Temmuz 2025

      “Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

      10 Temmuz 2025

      Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

      9 Temmuz 2025

      Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

      9 Temmuz 2025
    • Sağlık

      Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

      10 Temmuz 2025

      Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

      10 Temmuz 2025

      “Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

      10 Temmuz 2025

      Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

      9 Temmuz 2025

      Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

      9 Temmuz 2025
    • Eğitim Haberleri

      Avukatın İsmi ile Dolandırıcılık!

      5 Temmuz 2025

      Türkiye’ye Göç Edenlerin Sayısı 300 Bini Geçti

      28 Haziran 2025

      KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı Süreci Başladı

      27 Haziran 2025

      Okul Öncesi Çocuklarına Yönelik Yaz Eğitimi Başladı

      27 Haziran 2025

      YKS Son Dakika YKS’ye Şortla Gelen Kız

      22 Haziran 2025
    • Ekonomi

      Kasko Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Nedir? Nasıl Uygulanır?

      2 Temmuz 2025

      Otomobil Üretimi 1 Milyonu Aştı

      28 Haziran 2025

      Zeytinlik Yasası…Hekimlerden Muğlalı Köylülere Destek

      20 Haziran 2025

      Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

      13 Haziran 2025

      Asgari Ücrete Zam Gelecek mi ?

      10 Haziran 2025
    • Teknoloji

      Yapay Zeka Bizim İçin Fırsat mı Tehdit mi ?

      3 Ekim 2024

      Ebeveynler Dikkat ! Giderek Teknoloji Bağımlılığı Artıyor

      26 Eylül 2024

      Bakan Tekin’den Roblox Açıklaması!

      9 Ağustos 2024

      Instagram’a Erişim Sorunu! Hesabınıza Ne Oldu?

      8 Ağustos 2024

      TikTok Kapatılacak mı ?

      8 Ağustos 2024
    • Son Dakika Haberleri

      Ferdi Zeyrek Neden Öldü?

      10 Haziran 2025

      Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruları

      24 Mayıs 2025

      Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu Neden Merkeze Çekildi

      22 Mayıs 2025

      Saniye Yılmaz Yaşamını Yitirdi

      9 Mayıs 2025

      Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

      8 Mayıs 2025
    • Dünya

      İran Son Dakika

      13 Haziran 2025

      İsrail İran Savaşı Nedeniyle İzmirli Gazeteciler Canlı Yayında Kavga Etti 

      13 Haziran 2025

      Madleen (Nun’un Gemisi) Gemisine İsrail Müdahale Etti!

      9 Haziran 2025

      Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı

      16 Ocak 2025

      Los Angeles Alev Alev: Yangın Felaketinde Son Durum

      13 Ocak 2025
    • Abonelik
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Güncel (Son Dakika) Haberler»Duygusal Açlıkla Başa Çıkma
    Güncel (Son Dakika) Haberler

    Duygusal Açlıkla Başa Çıkma

    Yazar: Erkan Doğan13 Şubat 20224 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Öğrencilerden Faydalı Şekerleme Üretimi Projesi!
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Duygusal Açlıkla Başa Çıkma.  Yapılan araştırmalar, ihtiyacın üzerinde yemek yeme sebebinin %75 oranında duygusal duruma bağlı olduğunu gösteriyor.

    Duygular yemek yeme halini yönetirken, beraberinde alınan kilolar yine psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Psikolojik, yani duygusal açlıktan kurtulmanın en önemli anahtarının farkındalık olduğunu söyleyen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, duygu durumuna bağlı bozuk yeme davranışlarının, bir uzman tarafından teşhis edilmesi ve mutlaka kişiye özel tedavi süreci belirlenmesi gerektiğinin altını çiziyor Son zamanlarda sıkça duyulan “duygusal açlık” ve “duygusal yeme” kavramları, insanın fiziksel olarak aç olmadığı anlarda, özellikle zorlandığı duyguları yönetmekte güçlük çektiği zaman yemek yemeye yönelmesi olarak özetlenebilir.

    Yemek yemenin, yalnızlık, gerginlik, kaygı, üzüntü, can sıkıntısı gibi karşısında zorlanılan duygulardan kaçmak için kullanılan bir araç olmasının büyük problemlere yol açacağını söyleyen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, duygusal yemenin, sağlığı tehdit eden kilo artışı, depresif duygu durumu ve hatta sosyalleşmekten kaçınma ile sonuçlanabileceğini belirtiyor.

    Açlığınız psikolojik olabilir

    “Can sıkıntısı, gerginlik, üzgün veya yalnız hissetmeye sebep olan anlarda yemek yemeye yönelmek, sadece kilo almaya neden olmakla kalmıyor” diyen Bayraktar, fazla yemeye sebep olan problemlerin altında yatan nedenlerin çözülmediği durumlarda, insanı bir kısır döngüye soktuğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Duygusal yeme, insanın odağının yemeğe ve karnındaki doluluğa odaklanmasına, böylece içinde bulunduğu sıkıntılı duygu halinden uzaklaşmasına sebep olur. Sonrasında ise, kişi çoğunlukla pişmanlık ve suçluluk hisseder. Evde yalnızken sürekli bir şeyler atıştırmak, mide iyice dolmadan yatağa gidip uyuyamamak zamanla alışkanlık haline gelir. Fazla yeme, ardından gelen suçluluk ve pişmanlık duygusu, kişiyi daha da fazla yemeye iter; böylece, insan kendisini içinden çıkılması zor bir döngü içinde bulur.” Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren duygusal yeme hali sebeplerinin, stresi sağlıklı şekilde yönetememek, yeterli sosyal desteğin olmaması, insanın sürekli kendi kendini eleştirmesi gibi birçok farklı psikolojik etkenden de kaynaklanabildiğini söyleyen Bayraktar, bozuk yeme davranışının, kişinin diğer psikolojik problemleri ile baş etme yöntemi olabileceğini ve bu nedenle de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

    “Bir uzman tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir”

    Kişinin sağlık durumunun bir hekim tarafından değerlendirilip bozuk yeme davranışına sebep olan veya bozuk yeme davranışının sebep olduğu bir sağlık problemi olup olmadığının tespit edilmesinin oldukça önemli olduğu belirten Bayraktar, psikolojik destek sürecine olabildiğince erken başlanmasının, duygusal yemenin üstesinden gelmek için atılması gereken ilk adım olarak tanımlayarak sözlerine şöyle devam ediyor: “Duygusal yeme veya diğer bir adıyla duygu duruma bağlı bozuk yeme davranışı, bir uzman tarafından teşhis edilmeli ve kişiye özel tedavi süreci belirlenmelidir.”

     Feyza Bayraktar hakkında:

    1980, Adapazarı doğumlu Feyza Bayraktar, Koç Özel Lisesi’nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nde tamamladı. New York Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji Bölümü’nde yüksek lisans çalışması yapan Bayraktar, aynı zamanda Kadın Ruh Sağlığı ve Yeme Bozuklukları alanlarında araştırma görevlisi olarak çalıştı. New Orleans’da meydana gelen kasırga üzerine, bölgede yaşayan kişilere psikolojik destek veren başarılı isim, özellikle kadın ruh sağlığı ve yeme bozuklukları alanında birçok klinikte psikolojik danışmanlık hizmeti verdi. Princeton Üniversitesi Sağlık Merkezi’nin klinik eğitim programına kabul edilip doktora eğitimine başlamadan, bu klinik eğitimi almaya hak kazanan ilk kişi oldu ve hemen ardından doktora çalışması için kognisyon, algı, özellikle de beden algısı konuları üzerine yoğunlaştı.

    Obizite Psikolojisi

    Kognitif ve davranış terapileri ile ilgilenen ve bu alanda birçok uluslararası eğitime katılan Bayraktar, yeme bozuklukları alanındaki çalışmalarıyla tanınan, alandaki en saygın isimlerden Prof. Dr. Christopher Fairburn’un referansı ile Oxford Üniversitesi Psikiyatri Bölümü tarafından verilen bireye özel biçimlendirilmiş, bilişsel davranışçı terapi eğitimini almaya hak kazandı ve dünyada, bu eğitimi alan ilk uzmanlardan biri oldu. ABD’de, Walden Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programını da duygu yönetme becerileri ve yeme bozuklukları üzerine yazdığı tez ile tamamlayan Bayraktar, ABD’de Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nde yeme bozuklukları ve obezite psikolojisi alanında lider olarak tanımlanan bilim insanları ile çalıştı. Böylece, ismi yeme bozuklukları ve obezite psikolojisi alanında uluslararası eğitimciler listesindeki yerini aldı.

    SÜTÜM YETMİYOR MU ? 

    Yemek Bozuklukları Uzmanlığı

    International Association of Eating Disorders Professionals Foundation tarafından belirlenen Yeme Bozuklukları Uzmanlığı Sertifikasyon kriterlerini karşılayarak yeme bozuklukları uzmanı (Certified Eating Disorders Specialist-CEDS) unvanını alan Bayraktar, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Yayın ve basın organlarında zaman zaman yer alan Feyza Bayraktar, 2014-2015 yayın döneminde, 24TV’de, psikolojik problemleri ele alan “Ne Yapmalı?” adlı bir program yapmıştır. Aynı zamanda, 2011- 2016 yılları arasında faaliyet gösteren Yeme Bozuklukları Destek Derneği’nin kurucusu olup bu süre içinde derneğin başkanlığını yapmıştır. 1994 yılında, 14 yaşındayken yayınlanan; “Karanlıkta Doğan Güneş” adlı bir romanı ve 2011 senesinde Doğan Kitap aracılığıyla yayınlanan “Yemek ya da Yememek” adlı bir kitabı vardır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

    Benzer Haberler

    Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

    10 Temmuz 2025

    Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

    10 Temmuz 2025

    “Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

    10 Temmuz 2025

    Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

    9 Temmuz 2025

    Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

    9 Temmuz 2025

    Yumurtalık Rezervi Kaç Olmalı?

    8 Temmuz 2025
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

    Güncel

    Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

    Mesut Oğulcan Türkyılmaz10 Temmuz 2025

    Yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu.  Yaz mevsiminde çeşitli çevresel faktörler…

    Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

    10 Temmuz 2025

    “Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

    10 Temmuz 2025

    Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

    9 Temmuz 2025
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur. Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    E-posta: info@bsha.com.tr

    En Son

    Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

    10 Temmuz 2025

    Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

    10 Temmuz 2025

    “Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

    10 Temmuz 2025

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.



    WBots

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2025 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.