Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    4 Temmuz, Pazartesi
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel

      112 Ambulansına Yol Verin !

      4 Temmuz 2022

      Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

      4 Temmuz 2022

      SABİM Çilesi Bitiyor ? (Özel Haber)

      3 Temmuz 2022

      Bacaklardaki Periyodik Titreşimlere Dikkat!

      1 Temmuz 2022

      İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

      1 Temmuz 2022
    • Sağlık

      112 Ambulansına Yol Verin !

      4 Temmuz 2022

      Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

      4 Temmuz 2022

      SABİM Çilesi Bitiyor ? (Özel Haber)

      3 Temmuz 2022

      Bacaklardaki Periyodik Titreşimlere Dikkat!

      1 Temmuz 2022

      İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

      1 Temmuz 2022
    • Eğitim

      “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” Sahiplerini Buldu!

      1 Temmuz 2022

      Ege Üniversitesi Kreş Ücretleri Zammına Tepki !

      30 Haziran 2022

      “Öğretmenlerin Atama ve Yer Değişikliği Sürecindeki Aksaklıklar Giderilmelidir”

      24 Haziran 2022

      YKS Barajı Kaldırıldı Mı ? (Özel Haber)

      22 Haziran 2022

      Yaz Okulunun Önemi Nedir?

      20 Haziran 2022
    • Ekonomi

      Makine Sanayi Dijital Dönüşüm Derneği Kuruldu

      4 Temmuz 2022

      Energon’un Uluslararası Pazardaki Yeni Yüzü: Asterion Battery

      30 Haziran 2022

      Couchbase: “Türk İşletmelerin Yüzde 78’i Gelecek Yıl Dijital Dönüşüm Yatırımlarını Artırmayı Planlıyor”

      28 Haziran 2022

      “Türk mühendisler, çelik sektöründe 3 yılda paradigma değiştirdi”

      23 Haziran 2022

      CoinsPaid’tan Önemli Açıklama

      12 Haziran 2022
    • Teknoloji

      TIM ve Sparkle, Benetton Group ile Anlaşma İmzaladı

      3 Temmuz 2022

      RouteQ Lojistik Firmalarının Filolarını Çeşitlendirmelerine Yardımcı Oluyor

      29 Haziran 2022

      Couchbase: “Türk İşletmelerin Yüzde 78’i Gelecek Yıl Dijital Dönüşüm Yatırımlarını Artırmayı Planlıyor”

      28 Haziran 2022

      Eaton’un Modbus RTU İletişim Modülü

      11 Haziran 2022

      ASEE Türkiye ile Keyless İş Birliği Yaptı

      10 Haziran 2022
    • Covid-19

      Çocuğunuz Okula Maskesiz Gitmek İstiyorsa Ne Yapmalıyız?

      14 Mayıs 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Covid- 19’un Melez Mutantı XE ile İlgili Bilmeniz Gerekenler!

      6 Nisan 2022

      TÜSAD Hekimleri Kovid-19’da Yeni Dönem Hakkında Konuştu!

      22 Mart 2022

      SGK, Pandemi Döneminde Vatandaşın Yanındaydı!

      13 Mart 2022
    • Dünya

      Nükleer Silahların Yasaklanması Şart

      7 Mayıs 2022

      Kinder Ürünleri İle İlgili Açıklama Geldi

      22 Nisan 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Hekimlerden Barış Mektubu

      3 Nisan 2022

      Dünya Su Günü!

      21 Mart 2022
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Güncel»Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ?
    Güncel

    Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ?

    Yazar: Burcu Kaya22 Haziran 20225 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Uzmanlar yeme bozukluklarının sadece beslenmeyle ilgili olmadığını aynı zamanda psikolojik ve fiziksel belirtilerle ortaya çıktığını ve mental bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor.

    Yeme bozukluklarının psikiyatrik tanılar arasında da yer aldığını söyleyen Uzm. Klinik Psikolog Özge Şengün, “Yeme davranışlarını kontrol edemediği tam tersi yeme davranışlarının onları kontrol ettiği noktada baş gösterir ve yaşam kaliteleri açısından olumsuz etkisi vardır. Tedavi edilmediğinde tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Aynı zamanda büyük çoğunluğu ergenler oluşturuyor. Yeme bozukluğuna sahip kişilerin onda birlik kısmı ise erkeklerden oluşuyor. Kadınların yaklaşık %1.4’ü ve erkeklerin %0.2’si anoreksiya nervozadan; kadınların %1.9’u ve erkeklerin %0.6’sı bulimia nervozadan etkilenirken, kadınların %2.8’i ve erkeklerin %1.0’ı tıkınırcasına yeme bozukluğu geliştirir. Yani tıkınırcasına yeme bozukluğu en yaygın yeme bozukluğudur” diye konuştu.

    Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kişilerin yeme bozukluğuna sahip olabileceği gibi yeme bozuklukları normal kilodaki insanlarda da görülebiliyor. Yeme bozukluklarının psikolojik, sosyokültürel ve ailesel nedenlerden kaynaklı olabileceğine işaret eden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden Uzm. Klinik Psikolog Özge Şengün, bireyin vücuduyla ilgili memnuniyetsizliği ve zayıflama konusundaki obsesif düşüncelerinin de yeme bozukluklarında başlıca rol oynayabileceğinin altını çizdi. “Kendiyle ilgili olumsuz temel inançlara sahip düşük özgüven ve özsaygısı olan, duygusal yoksunluk hisseden, mükemmeliyetçi kişilik özellikleri olan, depresyon ve kaygı bozukluğu yaşayan ya da yoğun stres altındaki kişiler yeme bozukluğu geliştirmek için daha çok risk altındadır” uyarısında bulunan Şengün ayrıca şu bilgileri de paylaştı: “Bu hastalar sürekli tartılabilir, depresyon ve anksiyete hissedebilir, aşırı egzersize, intihar girişimine, madde ya da uyuşturucu kullanımına yönelebilirler. Yeme bozukluğu olan kişiler bunu fark etmeyebilir veya bu davranışlarından utandıkları, suçluluk duydukları, eleştirilmekten çekindikleri için yeme bozukluklarını yakınlarından gizleyebilirler.”

    YEME BOZUKLUĞU ANOREKSİYA NERVOZAYA NEDEN OLUYOR!

    En sık görülen yeme bozukluklarının anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu, diğer tanımlanmış yeme ve beslenme bozuklukları şeklinde sınıflandırıldığını ifade eden Özge Şengün, “Anoreksiya nervoza  ve bulimia nervoza bu hastalık grubu arasında psikolojik belirtilerin yanında ciddi bedensel sorunların birlikte bulunduğu iki hastalık grubudur” diye konuştu.  Şengün yeme bozukluğu türlerini hakkında ayrıntılı açıklamalarda da bulundu.

    Yemek Bozukluğu Anoreksiya Yapar Mı 

    Anoreksiya hastalarının çok zayıf olmalarına rağmen beden algılarındaki bozulmadan dolayı kendilerini kilolu buldukları ve yediklerini kısıtladıklarını vurgulayan Uzm. Kln. Psk. Şengün, “Anoreksiya Nervoza’dan mustarip kişilerin kilo almaya yönelik çok fazla kaygıları ve korkuları vardır. Çok fazla diyet yaparlar neredeyse hiç yemezler ve aşırı egzersiz yaparak kilo vermeye çalışırlar. Kısıtlama ve kilo kaybı, anksiyete belirtilerinde ve takıntılı düşüncelerinde artışa neden olabilir” dedi.

    Yeme Bozukluğu Bullimia Nervoza Hastalığı Yapar mı 

    Bulimia Nervoza’nın ise kişiler normal kilodayken de ortaya çıkabilen ve yine kilo alma kaygısıyla bağlantılı bir bozukluk olduğu bilgisini veren Özge Şengün, “Bulimia Nervoza’da tıkınırcasına yeme ve (kilo alma kaygısı ve suçluluk hissettikleri için) kusarak yediklerinden kurtulmaya çalışma görülür. Tıkınırcasına yeme fazında yemek yemeyi durduramadıkları ve kontrol sağlayamadıkları duygusu hâkimdir. Yeme tarzları yüzünden utanç duyar, yargılanmaktan korkarlar bu yüzden çoğunlukla gizlice tek başlarına yemeyi tercih ederler. Aynı zamanda laksatif kullanımı, idrar söktürücü ilaçların kullanımı, aşırı egzersiz yapma veya zaman zaman hiç yememe gibi davranışlar gözlemlenebilir” diye konuştu.

    Yemek Bozukluğunda Tıkanırcasına Yemek

    Tıkanırcasına yeme bozukluğu, kişinin aynı zaman koşullarında yiyebileceğinden çok fazla yemeği kısa süre içerisinde yeme durumu olarak tanımlanıyor. “Üç ay içinde haftada bir kez normalden daha hızlı, rahatsızlık verecek kadar tokluk hissedene kadar yeme, aç değilken de aşırı ölçülerde yeme şeklinde görülür” diyen Özge Şengün şu bilgileri verdi: “Kişi tek başına yemeyi tercih eder, kontrolsüz derecede yedikten sonra çökkünlük, suçluluk, kendinden nefret etme gibi duygular hisseder. Duygusal açlıkları nedeniyle yemek yemeyi sorunlarla karşılaştıklarında bir rahatlama yöntemi gibi görürler; fakat sonrasında pişmanlık duyarlar.”

    Yemek Bozukluğu Uyku Düzenini Bozar 

    Tüm bu yukarda sayılan yeme bozukluklarıyla ilişkili olan fakat hiç birini tam anlamıyla karşılamayan sınırlı olarak karşılayan kişilerin “Diğer Tanımlanmış Yeme ve Beslenme Bozuklukları” tanısı aldığını söyleyen Özge Şengün “Bu bozuklukta kişiler diğer bozukluklarla benzer semptomlara sahiptir. Bunlara ek olarak gece uykudan uyanarak yemek yeme ihtiyacı hissedebilirler, gece yemek yeme sıkıntı yaratacak ve işlevselliklerini bozacak boyuttadır.” diye konuştu

    TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE TEHLİKELİ SONUÇLAR GÖRÜLEBİLİYOR

    Yeme bozukluğu rahatsızlıklarının tedavi edilmemesi halinde kemiklerin zayıflaması, tansiyon ve kalp sorunları, kas erimesi, kansızlık, sindirim sisteminde hasarlar, hormonal değişiklikler, saç ve tırnaklarda kırılganlık, dişlerde aşınma, depresyon, anksiyete bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşabildiğine dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden Uzm. Klinik Psikolog Özge Şengün, “Yeme bozuklukları bireyin sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir; bu yüzden yeme bozukluklarının tedavisi için psikiyatristler ve psikologlardan destek istemek ve psikoterapi alınması çok önemlidir. Özellikle anoreksiya nervoza ağır durumlarda yaşam kaybıyla sonuçlanabileceği için hastane yatışı gerekebilir. Başlıca tedavi yöntemleri arasında Bilişsel Davranışçı Terapi, Aile Terapisi (özellikle genç hastalarda), Grup Terapileri, Bilişsel Analitik Terapi, Kişilerarası Psikoterapi yer alıyor. Psikoterapiler sayesinde yeme bozukluğu olan bireyler yeme davranışlarının altında yatan nedenleri keşfedebiliyor ve alternatif baş etme stratejileri edinerek yaşam olayları karşısında daha dirençli olabiliyor” diye konuştu.

    Yeme Bozukluğu Altında Yatan Nedenler Sorgulanmalı 

    Yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi içeriğini anlayabilmek için öncelikle altta yatan nedenlerin sorgulanması gerektiği uyarısında bulunan Özge Şengün, “Terapiler sırasında hastanın yeme davranışının altında yatan hangi duygu ve düşünceler var, neler bu davranışı tetikliyor ve neler yapılabilir bunlar üzerine çalışır” diyerek şunları da aktardı: “Psikoterapilerle eş zamanlı olarak bir beslenme uzmanıyla beslenme alışkanlıklarının yeniden kazanılması sağlanabilir. Bununla birlikte yeme bozukluğu olan bireye karşı, yakınlarının tutumu da oldukça önemli. Aileler yeme bozukluğu olan bireylerin kilolarına ve vücut görünümlerine eleştirel yaklaşımda bulunmamalı, tam tersi kilolarından ve görünümlerinden bağımsız olarak değerli olduklarını hissettirmeliler. Onların zayıf olmak için baskı altında olduğunu düşünüyorlarsa yardım almayı önerebilirler. Sofra düzeninde birlikte yemeyi rutinlerinin bir parçası yapabilirler. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı egzersiz alışkanlıkları edinmeleri konusunda destekleyici ve yardımcı olmaları önemli. Yeme bozuklukları olduğunu düşündükleri noktada mutlaka bir uzmandan yardım almaya yönlendirmeliler.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)  Kaynak : Bülten

    Benzer Haberler

    112 Ambulansına Yol Verin !

    4 Temmuz 2022

    Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

    4 Temmuz 2022

    SABİM Çilesi Bitiyor ? (Özel Haber)

    3 Temmuz 2022

    Bacaklardaki Periyodik Titreşimlere Dikkat!

    1 Temmuz 2022

    İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

    1 Temmuz 2022

    “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” Sahiplerini Buldu!

    1 Temmuz 2022
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Güncel

    112 Ambulansına Yol Verin !

    Burcu Kaya4 Temmuz 2022

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ambulansa yol  vermeyen araç sürücülerine tepki gösterdi. Bakan Koca, “Öncelik ambulansın,…

    Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

    4 Temmuz 2022

    SABİM Çilesi Bitiyor ? (Özel Haber)

    3 Temmuz 2022

    Bacaklardaki Periyodik Titreşimlere Dikkat!

    1 Temmuz 2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında liderliğini gazeteci yazar Erkan Doğan’ın yaptığı bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur.
    Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    Eposta: [email protected]
    Telefon: 0530 500 07 71

    En Son

    112 Ambulansına Yol Verin !

    4 Temmuz 2022

    Nar Suyu Faydaları Nelerdir?

    4 Temmuz 2022

    SABİM Çilesi Bitiyor ? (Özel Haber)

    3 Temmuz 2022

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.



    WBots

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2022 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.