Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    9 Ağustos, Salı
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel

      Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşındı

      8 Ağustos 2022

      Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Personel Alımı Nihai Sonuçlara İlişkin Duyuru

      8 Ağustos 2022

      İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop Görevine Veda Etti

      8 Ağustos 2022

      Covid-19 Erken Doğum Riskini Arttırıyor

      8 Ağustos 2022

      ÖSYM Başkanı’nın Görevden Alınması Yetmez! Suç Duyurusunda Bulunuyoruz!

      8 Ağustos 2022
    • Sağlık

      Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşındı

      8 Ağustos 2022

      İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop Görevine Veda Etti

      8 Ağustos 2022

      Covid-19 Erken Doğum Riskini Arttırıyor

      8 Ağustos 2022

      Miyofasiyal Ağrı Sendromuna Dikkat!

      8 Ağustos 2022

      Diş Sağlığınızı Süt İçerek Koruyun

      8 Ağustos 2022
    • Eğitim

      ÖSYM Başkanı’nın Görevden Alınması Yetmez! Suç Duyurusunda Bulunuyoruz!

      8 Ağustos 2022

      Üniversite Öğrencilerinin Jinekolojik Kanser Farkındalıkları

      6 Ağustos 2022

      Suudi Arabistan’da Kapatılan Türk Okulları Açılıyor

      6 Ağustos 2022

      “KPSS Gündemini Fırsata Çevirmeye Çalışan Müfterilerle Mahkemede Hesaplaşacağız”

      5 Ağustos 2022

      Aile Hekimleri Yaşlı İhmali – İstismarı Farkındalığı Araştırması 

      5 Ağustos 2022
    • Ekonomi

      Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Personel Alımı Nihai Sonuçlara İlişkin Duyuru

      8 Ağustos 2022

      Güvenilir Kripto Para Borsası Nasıl Olmalı?

      2 Ağustos 2022

      Dijital Dünya Oyunun Kurallarını Değiştiriyor

      29 Temmuz 2022

      Rusya ve Türkiye Tarımda Hedef Büyüttü

      26 Temmuz 2022

      Yiğit Girgin: “Bodrum’da Turizmi Çeşitlendirmeli; Bölgeyi Bütüncül Yaklaşımla Tanıtmalıyız”

      25 Temmuz 2022
    • Teknoloji

      Bina Sistem Tasarımını Etkileyen Temel Faktörler

      23 Temmuz 2022

      TIM ve Sparkle, Benetton Group ile Anlaşma İmzaladı

      3 Temmuz 2022

      RouteQ Lojistik Firmalarının Filolarını Çeşitlendirmelerine Yardımcı Oluyor

      29 Haziran 2022

      Couchbase: “Türk İşletmelerin Yüzde 78’i Gelecek Yıl Dijital Dönüşüm Yatırımlarını Artırmayı Planlıyor”

      28 Haziran 2022

      Eaton’un Modbus RTU İletişim Modülü

      11 Haziran 2022
    • Covid-19

      Yoğun Bakımlarda Belirgin Bir Artış Yok

      19 Temmuz 2022

      Çocuğunuz Okula Maskesiz Gitmek İstiyorsa Ne Yapmalıyız?

      14 Mayıs 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Covid- 19’un Melez Mutantı XE ile İlgili Bilmeniz Gerekenler!

      6 Nisan 2022

      TÜSAD Hekimleri Kovid-19’da Yeni Dönem Hakkında Konuştu!

      22 Mart 2022
    • Dünya

      Nükleer Silahların Yasaklanması Şart

      7 Mayıs 2022

      Kinder Ürünleri İle İlgili Açıklama Geldi

      22 Nisan 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Hekimlerden Barış Mektubu

      3 Nisan 2022

      Dünya Su Günü!

      21 Mart 2022
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Sağlık»Menü Etiketleri Obeziteyi Önleyebilir Mi ?
    Sağlık

    Menü Etiketleri Obeziteyi Önleyebilir Mi ?

    Yazar: Erkan Doğan24 Mayıs 20222 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Menü Etiketleri Obeziteyi Önleyebilir mi?
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Kafe, Fast- Food benzeri yerlerde besin tüketiminin artması yüksek enerji alımına, vücut ağırlığında artışa ve dolayısıyla obezite riskine neden oluyor. Obezite ile mücadele konusunda küresel ve ulusal düzeyde önem kazanan politikalardan birinin menü etiketleri uygulaması olduğunu belirten uzmanlar, ürünlerin üzerindeki menü etiketlerinin sağlıklı besin seçimi sağlanabilmesi adına tüketicinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacını taşıdığını ifade ediyor. 

    Obezite ile mücadele ile ilgili konuşan Araştırma Görevlisi Hatice Çolak, ‘Menü etiketleri sağlıklı besin seçiminin sağlanabilmesi adına tüketicinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacını taşıyan, enerji ve besin ögeleri bilgisinin, menü ya da menü tabelaları aracılığı ile tüketici ile paylaşıldığı bir sağlık eğitimi aracıdır. Her gün birçok kişide kafeterya, restoran, yemekhane, hızlı hazır yemek zinciri benzeri yerlerde besin tüketiminin artması yüksek enerji alımına, vücut ağırlığında artışa ve dolayısıyla obezite riskine neden oluyor. Menü etiketleri sayesinde yiyecek-içecek servis noktalarında enerji ve besin ögesi içeriklerinin sunulması, tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı oluyor.” dedi.

     

    Menü etiketi uygulaması yaygınlaşıyor

    Uluslararası düzeyde toplu beslenme hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda sunulan yiyeceklerin enerji, yağ, sodyum, protein, alerjen ya da intoleransa neden olan maddeler gibi hedef besin ögeleri açısından tüketiciyi bilgilendirme amacıyla etiketlendirilmesine ilişkin uygulamaların yaygınlaştığını belirten Çolak, “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ne göre toplu tüketim yerlerinde satılan ve hazır ambalajlı olmayan gıdaların alerjen, alkol ve intoleransa neden olacak madde içeriğine ilişkin bilgileri, açıkça okunabilecek şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla son tüketiciye sunulması konusunda bilgi verilmiştir.” dedi.

    Menü Etiketleri Obeziteyi Önleyebilir mi?

    Günlük alınabilecek enerji miktarı azaltılabiliyor

    Servis edilen ürünün bir porsiyonunun günlük gereksinmeyi karşılama yüzdelerinin tüketicilerin seçecekleri öğünün bir porsiyonunu değerlendirmelerini sağladığını belirten Çolak, “Bu yüzdeler gün içerisinde daha sonra tüketilecek besinleri de etkileyebiliyor. Bir çalışmada günlük toplam enerji alımının enerji değerinin yanında bireylerin günlük alması önerilen enerji miktarının bilgisi de verilirse azalabileceği tespit edildi.” diye konuştu.

     

    Tüketiciler bilinçlendirilmeli

    Araştırma Görevlisi Hatice Çolak, menü etiketlerinin etkinliğin büyük ölçüde tüketicilerin farkındalık ve bilincine bağlı olduğunu söyledi ve, “Tüketicilerin enerji içeriğini daha iyi değerlendirebilmesi için menü etiketlerinde enerji ve besin ögesi değerlerinin yanında günlük 2000 kalorilik diyet baz alınarak diyetin karşılanma değerleri verilmeli. Ayrıca günlük gereksinmelerin kişisel faktörler göz önünde bulundurulduğunda değişiklik gösterebileceği de vurgulanmalı. Tüketicilerin kararsızlığını en aza indirmek ve karışıklıkları engellemek için menü etiketleri en kolay yorumlanabilir formatta paylaşılmalı. Menü etiketleme uygulamalarının sağlıklı beslenmeyi destekleyici tüm bu etkilerinin yanında, etiketlerde yer alan bilgilerin doğru değerlendirilmesi için tüketicilerin ve çalışanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmenin öğrenilmesi yönünde teşviki, ev ve ev dışında yemek seçimlerinin sağlığını nasıl etkileyeceği konusunda eğitimlerin verilmesi önem taşıyor.” dedi.(BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

    fast food Hatice Çolak obezite

    Benzer Haberler

    Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşındı

    8 Ağustos 2022

    Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Personel Alımı Nihai Sonuçlara İlişkin Duyuru

    8 Ağustos 2022

    İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop Görevine Veda Etti

    8 Ağustos 2022

    Covid-19 Erken Doğum Riskini Arttırıyor

    8 Ağustos 2022

    ÖSYM Başkanı’nın Görevden Alınması Yetmez! Suç Duyurusunda Bulunuyoruz!

    8 Ağustos 2022

    Miyofasiyal Ağrı Sendromuna Dikkat!

    8 Ağustos 2022
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Güncel

    Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşındı

    Yunus Kaya8 Ağustos 2022

    Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşıdı Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel…

    Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Personel Alımı Nihai Sonuçlara İlişkin Duyuru

    8 Ağustos 2022

    İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop Görevine Veda Etti

    8 Ağustos 2022

    Covid-19 Erken Doğum Riskini Arttırıyor

    8 Ağustos 2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında liderliğini gazeteci yazar Erkan Doğan’ın yaptığı bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur.
    Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    Eposta: [email protected]
    Telefon: 0530 500 07 71

    En Son

    Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşındı

    8 Ağustos 2022

    Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Personel Alımı Nihai Sonuçlara İlişkin Duyuru

    8 Ağustos 2022

    İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop Görevine Veda Etti

    8 Ağustos 2022

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.



    WBots

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2022 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.