Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Künye
    • Reklam
    • BSHA Haber Ajansı Abonelik
    12 Temmuz, Cumartesi
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel (Son Dakika) Haberler

      Polis Mehmet Selçuk Yaşamına Son Verdi (Merkez Ölüyoruz)

      12 Temmuz 2025

      Talip Geylan X’ten Mesaj Paylaştı, Talep ve Tepki Yağdı!

      12 Temmuz 2025

      LGS’de Şaibe İddialarına MEB Yanıt Verdi!

      12 Temmuz 2025

      Prof. Dr. Adem Akçakaya, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörlüğüne Asaleten Atandı

      11 Temmuz 2025

      Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

      10 Temmuz 2025
    • Sağlık

      Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

      10 Temmuz 2025

      Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

      10 Temmuz 2025

      “Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

      10 Temmuz 2025

      Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

      9 Temmuz 2025

      Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

      9 Temmuz 2025
    • Eğitim Haberleri

      Polis Mehmet Selçuk Yaşamına Son Verdi (Merkez Ölüyoruz)

      12 Temmuz 2025

      Talip Geylan X’ten Mesaj Paylaştı, Talep ve Tepki Yağdı!

      12 Temmuz 2025

      LGS’de Şaibe İddialarına MEB Yanıt Verdi!

      12 Temmuz 2025

      Prof. Dr. Adem Akçakaya, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörlüğüne Asaleten Atandı

      11 Temmuz 2025

      Avukatın İsmi ile Dolandırıcılık!

      5 Temmuz 2025
    • Ekonomi

      Kasko Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Nedir? Nasıl Uygulanır?

      2 Temmuz 2025

      Otomobil Üretimi 1 Milyonu Aştı

      28 Haziran 2025

      Zeytinlik Yasası…Hekimlerden Muğlalı Köylülere Destek

      20 Haziran 2025

      Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

      13 Haziran 2025

      Asgari Ücrete Zam Gelecek mi ?

      10 Haziran 2025
    • Teknoloji

      Yapay Zeka Bizim İçin Fırsat mı Tehdit mi ?

      3 Ekim 2024

      Ebeveynler Dikkat ! Giderek Teknoloji Bağımlılığı Artıyor

      26 Eylül 2024

      Bakan Tekin’den Roblox Açıklaması!

      9 Ağustos 2024

      Instagram’a Erişim Sorunu! Hesabınıza Ne Oldu?

      8 Ağustos 2024

      TikTok Kapatılacak mı ?

      8 Ağustos 2024
    • Son Dakika Haberleri

      Ferdi Zeyrek Neden Öldü?

      10 Haziran 2025

      Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruları

      24 Mayıs 2025

      Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu Neden Merkeze Çekildi

      22 Mayıs 2025

      Saniye Yılmaz Yaşamını Yitirdi

      9 Mayıs 2025

      Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

      8 Mayıs 2025
    • Dünya

      İran Son Dakika

      13 Haziran 2025

      İsrail İran Savaşı Nedeniyle İzmirli Gazeteciler Canlı Yayında Kavga Etti 

      13 Haziran 2025

      Madleen (Nun’un Gemisi) Gemisine İsrail Müdahale Etti!

      9 Haziran 2025

      Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı

      16 Ocak 2025

      Los Angeles Alev Alev: Yangın Felaketinde Son Durum

      13 Ocak 2025
    • Abonelik
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Eğitim Haberleri»Memur İş Bırakma Eylemi Yapabilir Mi ?
    Eğitim Haberleri

    Memur İş Bırakma Eylemi Yapabilir Mi ?

    Yazar: Erkan Doğan22 Ekim 20224 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Öğretmenlerin Toplu Sözleşme 2024-2025 Yılı Talepleri
    İzmir'de Özel Sektör Öğretmenlerine İndirimli Ulaşım İmkanı Yolda
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Öğretmenlerin İş Bırakma eylemi kararı alması, “Memur İş Bırakma Eylemi Yapabilir Mi” sorusunu akla getirdi. Eğitim İş Sendikası konu hakkında açıklama yaptı.

    Türkiye tarafından kabul edilen “Uluslararası Sözleşmeler” ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda güvence altına alınan, yargısal içtihatlarla da tereddütsüz olarak korunan, “örgütlenme özgürlüğü” ve “sendikal faaliyet hakkı” kapsamında kamu emekçilerinin, üretimden gelen örgütlü gücünü kullanarak haklı taleplerinin muhataplara ulaşmasının temini için, sendikalar tarafından alınan karar doğrultusunda belirlenen günde “iş bırakma” şeklinde bir eylem kararı alması mümkündür.

    Memur İş Bırakma Eylem Kararının Dayanakları Nedir?

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yargı yetkisini tanımakla yükümlü ülkelerin çalışma yaşamıyla ilintili hak ve özgürlükleri korumalarına büyük önem vermektedir. AİHM, konuyla ilgili olarak devletlerin ihlal ortaya koyan yaklaşımlarını istisnasız biçimde mahkum etmektedir.  AİHM bu konuda Türkiye Cumhuriyetini de birden fazla defa mahkum etmiştir. (Karaçay/Türkiye Davası, aynı yönde Kaya-Seyhan/Türkiye Davası, Şişman ve Diğerleri/Türkiye Davası)

    Aynı şekilde Danıştay’da verdiği kararlarda, AİHM kararları ve iç hukuka doğrudan etkili uluslararası sözleşmelere atıf yaparak, idarenin iş bırakma eylemi yoluyla ortaya konulan demokratik tepkiyi tolere etmekle yükümlü olduğunun altını çizmektedir. (Danıştay 12. Dairesinin 12.12.2001 tarih 2001/3307E. 2007/4415K, 22.10.2003 tarih E:2001/168, K:2003/3017 ; 26.12.2005 tarih E:2003/2274, K:2005/4695 ve 20.12.2004 tarih 2004/4209E. 2004/4148K. sayılı kararları)

    Anayasa Mahkemesi dava konusu durum ile birebir örtüşen bir kararında memurların sendikal faaliyet kapsamında iş bırakma eylemlerine disiplin cezası tesis edilmesini hak ihlali olarak değerlendirmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 2013/8463 başvuru sayılı 18.09.2014 tarihli (R.G. Tarih-Sayı: 4/12/2014-29195) kararında;

    “…62. Tüm bunlara karşın verilen ceza hafif olsa da, başvurucu gibi sendikaya üye kişileri, çıkarlarını savunmak amacıyla yapılan meşru grev veya eylem günlerine katılmaktan vazgeçirecek bir niteliğe sahiptir (bkz. Kaya ve Seyhan/Türkiye, B. No: 30946/04, 15/12/2009, § 30; Karaçay/Türkiye, B. No: 6615/03, 27/6/2007, § 37; Ezelin/Fransa, B. No: 11800/85, 26/4/1991, §43).

    63. Açıklanan nedenlerle, her ne kadar hafif bir ceza olsa da şikayet edilen uyarma cezasının “toplumsal bir ihtiyaç baskısına” tekabül etmemesi nedeniyle “demokratik toplumda gerekli olmadığı” sonucuna varılmıştır. Bu sebeple başvurucunun Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir…”

    gerekçesine yer vermiş ve başvurucuyu haklı bulmuştur.

    Netice olarak yer verilen bu mevzuat ve yargısal içtihatlara göre iş bırakma eylem kararları bu dayanaklara göre varlığını sürdürmektedir.

    Memur İş Bırakma Eylem Kararını Yerine Getirmek İçin Sendika Üyesi Olmak Gerekir Mi?

    Sendikaların almış olduğu iş bırakma eylem kararına katılmak için yargısal kararlara göre herhangi bir sendikaya üye olma zorunluluğu bulunmasa da sürecin takibi, gerekli dilekçelerin edinilmesi vb. sebeplerle bir takım pratik güçlüklerle karşılaşılması olasıdır. Ayrıca bir disiplin cezası verilmesi halinde, sendika üyelerinin bu cezalara itiraz aşamasında İl Disiplin Kurullarında sendika temsilcilerinin süreci yakından takip etme olanağı da bulunduğu dikkate alındığında sendikalı olmak avantajlı bir durum olarak değerlendirilmektedir. Eğitim-İş olarak sendikalı sendikasız ayrımı yapmaksızın eyleme katılan tüm kamu emekçilerinin sonunu kadar yanında olacağımızı ilan ediyoruz.

    İş Bırakma Eylem Kararına Katılanlara Disiplin Cezası Verilebilir Mi?

    Yukarıda yer verdiğimiz tüm mahkeme kararlarında, sendikal eyleme katılanlara en hafif disiplin cezasının dahi verilemeyeceği açıkça ifade edilmiştir.

    Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nin 27.02.2012 tarih ve 17848 sayılı görüş yazısında, AİHM ve Danıştay’ın vermiş olduğu kararlara dikkat çekerek, sendikal faaliyet kapsamında gerçekleşen iş bırakma eylemleri nedeniyle disiplin cezası verilmeyeceği yönündeki içtihadına atıfta bulunarak bu yönde hareket edilmesi gerektiği görüşü ifade edilmiştir.

    İdare Tarafından İş Bırakma Sebebiyle İfade İstenmesi Halinde Ne Yapılmalıdır?

    Ayrıntılı olarak izah edildiği şekilde, iş bırakma nedeniyle bir disiplin cezası verilmesi hukuka aykırıdır.

    Ancak ilgili idare tarafından, belirlenen günde neden görev yerine gelinmediği yazılı olarak sorulabilir.

    Bu durumda, sendikalar tarafından alınan eylem kararı gereğince görev yerine gelinmediği belirtilmeli, sendikaların almış olduğu eylem kararı sunulmalıdır. Bu konuda sendikamız tarafından hazırlanan matbu dilekçelerin okul idaresine verilmesi de mümkündür.

    Hukuka Aykırı Şekilde Yine De Disiplin Cezası Verilmesi Halinde Ne Yapılması Gerekir?

    Bugüne kadar tüm yargısal süreçlerde binlerce örneğini gördüğümüz üzere bu tür iş bırakma eylem kararlarına karşı disiplin cezası verilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Ancak bazı idareler tarafında yine de buna rağmen disiplin cezası verilmesi halinde, öncelikle cezaya il disiplin kurullarında itiraz edilir, buradan olumsuz sonuç alınması halinde idari yargı yoluna başvurulur. Bu aşamaların tamamında sendikamızca süreç yakından takip edilecek ve gerekli hukuki destekler sunulacaktır.

    Sendikal Faaliyeti İdare Engelleyebilir Mi?

    İş bırakma nedeniyle idare tarafından bir disiplin cezası verilmesi, sendikal faaliyet hakkının kullanılmasını engellemek anlamına gelecektir. Bu durum, Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi kapsamında “sendikal faaliyetin engellenmesi suçu” ile yine 257. maddesi kapsamında “görevi kötüye kullanma suçu” oluşturmakta olup, cezai, hukuki ve idari yönden sorumluluk doğuracaktır. Bu gibi hallerin yaşanması durumunda EĞİTİM-İŞ tarafından hukuki yollara başvurulacaktır. (Kaynak: Eğitim İş) (BSHA)

    iş iş bırakma iş bırakma eylemi

    Benzer Haberler

    Polis Mehmet Selçuk Yaşamına Son Verdi (Merkez Ölüyoruz)

    12 Temmuz 2025

    Talip Geylan X’ten Mesaj Paylaştı, Talep ve Tepki Yağdı!

    12 Temmuz 2025

    LGS’de Şaibe İddialarına MEB Yanıt Verdi!

    12 Temmuz 2025

    Prof. Dr. Adem Akçakaya, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörlüğüne Asaleten Atandı

    11 Temmuz 2025

    Avukatın İsmi ile Dolandırıcılık!

    5 Temmuz 2025

    Türkiye’ye Göç Edenlerin Sayısı 300 Bini Geçti

    28 Haziran 2025
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

    Güncel

    Polis Mehmet Selçuk Yaşamına Son Verdi (Merkez Ölüyoruz)

    Erkan Doğan12 Temmuz 2025

    Polis Memuru Mehmet Selçuk beylik tabancası ile intihar etti. İki çocuk baba Mehmet Selçuk, “Beni…

    Talip Geylan X’ten Mesaj Paylaştı, Talep ve Tepki Yağdı!

    12 Temmuz 2025

    LGS’de Şaibe İddialarına MEB Yanıt Verdi!

    12 Temmuz 2025

    Prof. Dr. Adem Akçakaya, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörlüğüne Asaleten Atandı

    11 Temmuz 2025
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur. Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    E-posta: info@bsha.com.tr

    En Son

    Polis Mehmet Selçuk Yaşamına Son Verdi (Merkez Ölüyoruz)

    12 Temmuz 2025

    Talip Geylan X’ten Mesaj Paylaştı, Talep ve Tepki Yağdı!

    12 Temmuz 2025

    LGS’de Şaibe İddialarına MEB Yanıt Verdi!

    12 Temmuz 2025

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.



    WBots

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2025 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.