Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    29 Mayıs, Pazar
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel

       ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

      28 Mayıs 2022

      Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

      28 Mayıs 2022

      Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

      28 Mayıs 2022

      Hekimlerin Pandemi İsyanı

      28 Mayıs 2022

      Astım Tedavisinde Erken Tanı Çok Önemli!

      28 Mayıs 2022
    • Sağlık

      Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

      28 Mayıs 2022

      Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

      28 Mayıs 2022

      Hekimlerin Pandemi İsyanı

      28 Mayıs 2022

      Astım Tedavisinde Erken Tanı Çok Önemli!

      28 Mayıs 2022

      İstanbul’da Yoksul Kesimde COVID-19 Ölüm Oranları Daha Yüksek Çıktı ! 

      27 Mayıs 2022
    • Eğitim

      YÖNDER Okulları Bornova Kampüsü Törenle Hizmete Girdi  

      27 Mayıs 2022

      Lise Öğrencileri ‘Sağlık’ İçin Yarıştı

      27 Mayıs 2022

      Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

      20 Mayıs 2022

      İLKSAN’da Zarar Devam Ediyor İddiası !

      18 Mayıs 2022

      “Öğretim Elemanları Teknolojiyi Etkin Bir Şekilde Kullanmayı Öğrenmeli”

      14 Mayıs 2022
    • Ekonomi

       ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

      28 Mayıs 2022

      Loda Mobilya ve İNG Bank İş birliği

      27 Mayıs 2022

      World Series of Trading (WSOT) Etkinliği

      26 Mayıs 2022

      Joom’daki Türk ürünleri Bir Rekor Daha Kırdı

      26 Mayıs 2022

      Bingx, Kullanıcıları İçin USDC Marjlı Perpetual Swap Sunuyor

      25 Mayıs 2022
    • Teknoloji

      Cep Telefonları Alerjik Hastalıklara Yol Açar mı?

      27 Mayıs 2022

      Cep Telefonları Alerjik Hastalıklara Yol Açar mı?

      25 Mayıs 2022

      Fonangels.Com İlk Kitle Fonlama Yatırım Turunu Tamamladı, İkinci Proje İse Onaylandı

      24 Mayıs 2022

      Da Vinci Cerrahi Robotu Anadolu Sağlık Merkezi’nde

      24 Mayıs 2022

      Gelecekte 10 Milyar İnsanı Besleyebilmek İçin Tarımda Teknolojiyi Etkin Kullanmak Şart

      23 Mayıs 2022
    • Covid-19

      Çocuğunuz Okula Maskesiz Gitmek İstiyorsa Ne Yapmalıyız?

      14 Mayıs 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Covid- 19’un Melez Mutantı XE ile İlgili Bilmeniz Gerekenler!

      6 Nisan 2022

      TÜSAD Hekimleri Kovid-19’da Yeni Dönem Hakkında Konuştu!

      22 Mart 2022

      SGK, Pandemi Döneminde Vatandaşın Yanındaydı!

      13 Mart 2022
    • Dünya

      Nükleer Silahların Yasaklanması Şart

      7 Mayıs 2022

      Kinder Ürünleri İle İlgili Açıklama Geldi

      22 Nisan 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Hekimlerden Barış Mektubu

      3 Nisan 2022

      Dünya Su Günü!

      21 Mart 2022
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Güncel»Kolon Kanserinde Risk Faktörlerine Dikkat!
    Güncel

    Kolon Kanserinde Risk Faktörlerine Dikkat!

    Yazar: Burcu Kaya1 Mart 20224 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Kolon Kanserinde Risk Faktörlerine Dikkat!
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Kolon, kalınbağırsak sindirim sisteminin son bölümünü oluşturuyor. Kolon kanseri ülkemizde en sık görülen kanserler arasında 3. sırada yer alıyor.

     

    Dünyada her yıl 2 milyon, ülkemizde de yaklaşık 20 bin kişi kolon kanseri tanısı alıyor. Dahası hatalı beslenme alışkanlıklarının ve obezitenin giderek yaygınlaşması nedeniyle son yıllarda görülme sıklığı 50 yaş altındaki kişilerde giderek artıyor. Erken dönemde hemen hiçbir belirti vermemesi nedeniyle en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biri olan kolon kanseri aslında düzenli yapılan kolonoskopi taramasıyla önlenebiliyor. Ayrıca kanser oluşsa dahi erken tanı sayesinde hastada tamamen iyileşme sağlanabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Önder, risk faktörü olmayan kişilerin hiçbir yakınması olmasa bile 45 yaşından itibaren her 5-10 yılda bir kolonoskopi yaptırmaları gerektiğini belirterek, “Ailesinde kolon kanseri öyküsü olan kişilerin ise tarama programına daha erken yaşlarda başlamaları gerekebiliyor. Yakın akrabalarında kolon kanseri tespit edilen kişiler, akrabasının tanı aldığı yaştan 10 yıl çıkartarak kendilerinin kolon kanseri taramasına başlama yaşını tespit edebilirler” diyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Önder, Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, kolon kanseri riskini artıran 10 etkeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

    Aile öyküsü

    Aile öyküsü kolon kanserinin risk faktörleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanseri teşhisi konulan hastaların yüzde 20’sinde genetik geçiş söz konusu oluyor. Bu nedenle ailesinde kolon kanseri hastası olanlar kendi tarama programları konusunda çok daha özenli olmalılar.

    İleri yaş

    İleri yaş kolon kanserinin önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Öyle ki kolon kanseri tanısı konulan hastaların yüzde 90’ından fazlası 40 yaş üzerinde oluyor ve bu yaştan itibaren kolon kanserine yakalanma riski her 10 yılda bir ikiye katlanarak artıyor.

    Kolon polipleri

    Kolonu örten tabakanın büyüyerek bağırsak kanalına çıkıntı yapması ‘kolon polipleri’ olarak adlandırılıyor. Yapılan çok sayıda çalışmaya göre; kolon kanserinin yüzde 90-95’inden, ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan kolon polipleri sorumlu oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Önder, iyi huylu tümörler olan poliplerin yüzde 10-20’sinin yaklaşık 10 yılda kansere dönüştüğü uyarısında bulunarak, “Genellikle kanserleşmeden önce herhangi bir yakınmaya yol açmadıkları için ‘gizli tehlike’ olarak adlandırdığımız polipler düzenli yapılan kolonoskopi taramaları sayesinde tespit edilip, çıkartılabiliyor. Böylece kansere dönüşmeleri önlenebiliyor” diyor.

    Liften fakir beslenmek

    Hatalı beslenme alışkanlığı kolon kanseri oluşumunda önemli bir risk faktörü. Özellikle lif yönünden zengin olan sebze ve meyve gibi besinlerin az tüketilmesi kolon kanserine adeta davetiye çıkartıyor. Bol meyve ve sebze içeren diyet sayesinde kabızlık önleniyor ve kolon hücrelerinin kanserojenlere maruziyeti azalıyor. Bunun yanı sıra yüksek fiberli diyetler bağırsak içindeki yararlı bakterilerin birtakım kimyasallar üretmelerine yardımcı olarak kanserin gelişme riskini azaltıyor. Dolayısıyla kolon kanserinden korunmak için liften zengin besinler sofrada düzenli olarak yer almalı.

    Mangal alışkanlığı

    Uzmanlar her fırsatta mangalda pişen etin kolon kanseri riskini arttırdığı konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bunun nedeni ise ateşe doğrudan maruz kalan etlerde heterosiklik amin ve polisiklik aromatik hidrokarbon denilen kimyasalların açığa çıkması. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Önder, bu kimyasalların kolon kanseri riskini artırdığını hatırlatarak, “Bu nedenle etin ateşe en az 15 cm’den uzak mesafede olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca etin dumanla temas etmesi de kanser riskini arttırıyor”

    Kanserin Erken Teşhisinde Likit Biyopsi Dönemi!

    Sigara ve alkol 

    Yapılan bilimsel çalışmalar, sigara ve alkol kullanımının pek çok kanserin yanı sıra kolon kanseri açısından da ciddi bir risk faktörü olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan bir araştırmada; sigara içenlerin kolon kanserine yakalanma risklerinin içmeyenlere göre 18 kat daha fazla olduğu ortaya kondu. Yapılan çok sayıda araştırma da günde 50 ml veya daha fazla alkol tüketen kişilerde kolon kanserinin hiç içmeyenlerle kıyaslandığında 1.5 kat arttığı tespit edildi.

    Obezite

    Çağımızın önemli bir problemi olan obezite pek çok hastalığın yanı sıra kolon kanseri riskini yüzde 50 oranında yükseltiyor. Obezite, insülin/IGF-1 ve kandaki iltihap hormonlarını arttırarak kanserin gelişmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca obezite hastalarında kötü beslenme alışkanlığı daha fazla görülüyor.

    İşlenmiş et ürünleri

    Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri kanserojen besinler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmak da özellikle kolon kanseri riskini artırıyor.

    Bazı iltihabi hastalıklar

    İltihaplı bağırsak hastalıkları olan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı kolon kanseri riskini arttıran etkenlerden. Hastalık tanısından 5 yıl sonra kanser riskindeki artış belirgin düzeye ulaşıyor. Bu nedenle iltihabın baskılanması ve durdurulması büyük önem taşıyor.

    Hareketsiz yaşam

    Hareketsiz yaşam; obezite ve birçok kanserle birlikte kolon kanseri riskini arttırıyor. Öyle ki kolon kanseri riski yüzde 30 oranında yükseliyor. Yaşınıza uygun bir programla haftada 2 gün egzersiz yapmanız, kalp-damar hastalıklarıyla birlikte kanser riskini de azaltıyor.

     Kolon Kanserinde  Risk Faktörlerine Dikkat!

    İnstagram Hesabımız

    10 önemli faktör kanser riski Kolon kanseri

    Benzer Haberler

     ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

    28 Mayıs 2022

    Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

    28 Mayıs 2022

    Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

    28 Mayıs 2022

    Hekimlerin Pandemi İsyanı

    28 Mayıs 2022

    Astım Tedavisinde Erken Tanı Çok Önemli!

    28 Mayıs 2022

    İstanbul’da Yoksul Kesimde COVID-19 Ölüm Oranları Daha Yüksek Çıktı ! 

    27 Mayıs 2022
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Güncel

     ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

    Erkan Doğan28 Mayıs 2022

    Son Dakika…ALÇIMU Şirketler Group’un uluslararası şirketini kapatma kararı aldığı bildirildi. Alınan kararın sebebi ise açıklanmadı.…

    Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

    28 Mayıs 2022

    Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

    28 Mayıs 2022

    Hekimlerin Pandemi İsyanı

    28 Mayıs 2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında liderliğini gazeteci yazar Erkan Doğan’ın yaptığı bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur.
    Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    Eposta: [email protected]
    Telefon: 0530 500 07 71

    En Son

     ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

    28 Mayıs 2022

    Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

    28 Mayıs 2022

    Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

    28 Mayıs 2022

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2022 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.