Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Künye
    • Reklam
    • BSHA Haber Ajansı Abonelik
    12 Haziran, Perşembe
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel (Son Dakika) Haberler

      Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

      12 Haziran 2025

      Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

      11 Haziran 2025

      LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

      11 Haziran 2025

      Asgari Ücrete Zam Gelecek mi ?

      10 Haziran 2025

      İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

      10 Haziran 2025
    • Sağlık

      Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

      12 Haziran 2025

      Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

      11 Haziran 2025

      LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

      11 Haziran 2025

      İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

      10 Haziran 2025

      TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

      10 Haziran 2025
    • Eğitim Haberleri

      YKS İçin 2 Milyon 560 Bin Öğrenci Başvurdu

      9 Haziran 2025

      PKK Tarafından Öldürülen Öğretmen Aybüke Yalçın Anıldı

      9 Haziran 2025

      LGS Sınav Giriş Bilgileri Yayımlandı

      8 Haziran 2025

      “Türkiye ile Suriye Arasında Ortak Üniversite Kuruluyor”

      24 Mayıs 2025

      Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruları

      24 Mayıs 2025
    • Ekonomi

      Asgari Ücrete Zam Gelecek mi ?

      10 Haziran 2025

      Kuzey Kıbrıs’ta 50 Yıldır Hizmet Veren Noyanlar Şirketler Grubu Gayrimenkul Projelerine Büyük İlgi

      10 Haziran 2025

      Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

      7 Haziran 2025

      Dubai Konut Projelerine İlgi Artıyor

      5 Haziran 2025

      Sinpaş Görevlilileri Halkı Milli Parka Sokmak İstemiyor!

      26 Mayıs 2025
    • Teknoloji

      Yapay Zeka Bizim İçin Fırsat mı Tehdit mi ?

      3 Ekim 2024

      Ebeveynler Dikkat ! Giderek Teknoloji Bağımlılığı Artıyor

      26 Eylül 2024

      Bakan Tekin’den Roblox Açıklaması!

      9 Ağustos 2024

      Instagram’a Erişim Sorunu! Hesabınıza Ne Oldu?

      8 Ağustos 2024

      TikTok Kapatılacak mı ?

      8 Ağustos 2024
    • Son Dakika Haberleri

      Ferdi Zeyrek Neden Öldü?

      10 Haziran 2025

      Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruları

      24 Mayıs 2025

      Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu Neden Merkeze Çekildi

      22 Mayıs 2025

      Saniye Yılmaz Yaşamını Yitirdi

      9 Mayıs 2025

      Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

      8 Mayıs 2025
    • Dünya

      Madleen (Nun’un Gemisi) Gemisine İsrail Müdahale Etti!

      9 Haziran 2025

      Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı

      16 Ocak 2025

      Los Angeles Alev Alev: Yangın Felaketinde Son Durum

      13 Ocak 2025

      Arap Turistleri Bıçakla Tehdit Eden Kişiye Tepkiler Sürüyor!

      4 Temmuz 2024

      Gazze’de Sağlık Krizi Korkunç Seviyelere Ulaştı

      4 Temmuz 2024
    • Abonelik
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Güncel (Son Dakika) Haberler»Kış Konservesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural
    Güncel (Son Dakika) Haberler

    Kış Konservesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kural

    Yazar: Erkan Doğan24 Eylül 20223 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Kış mevsimi için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Pazar ve marketlerden alınan onlarca kilo sebze ve meyveden hem konserve yapılıyor hem de tazeliklerini korumaları için derin donduruculara konuluyor.  Daha sonra tüketilecek sebze ve meyvelerin sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlama ve saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hijyene dikkat edilmeden, doğru bir şekilde hazırlanmayan sebze ve meyveler sağlık açısından tehlike oluşturabiliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, kışın tüketilmesi için sonbahar aylarında hazırlanan sebze ve meyvelerin doğru saklama koşulları ile ilgili bilgi verdi.

    Konservenin amacı mikroorganizmaları yok etmek

    Konserve yapmanın temel amacı, yiyeceklerde bulunan mikroorganizmaları yok etmek ve yeni mikroorganizmaların oluşmasını engellemektir. Besinler cam ya da mikroorganizmaların çoğalamayacağı kaplara konulur ve daha sonra gelişebilecek zararlı mikroorganizmaları yok edecek bir sıcaklık derecesine kadar ısıtılır. Mikroorganizmalar besine ulaşamadığından, kaplar kapalı kaldığı sürece gıda korunmuş olur. Tüm besinlerin işlenmesinde olduğu gibi konserveleme sürecinde de bazı besin kayıpları ortaya çıkmaktadır. C vitamini ve tiamin (B1 vitamini) ısıya duyarlıdır ve konserve yapmanın meyve ve sebzelerde bu vitaminlerin değişen miktarlarının yok olduğu belirlenmiştir. B vitaminleri suda çözünür ve bunların değişen bir kısmı, kutuyu açtığımızda genellikle kullanmadığımız konserve sıvısında çözülebilir.  Konserve yapıldıktan sonra kalan vitaminler, oksijenin gıdaya ulaşmasını engellediği için depolama sırasında iyi korunur ve bu da vitaminleri oksidasyon yoluyla yıkımdan korur. Bir konserve gıdanın besinsel olarak taze veya donmuş gıda ile nasıl karşılaştırılacağı, gıdaya ve ayrıca ne kadar süreyle saklandığına bağlıdır.

    Konserve yaparken dikkat edilecek kurallar

    Konserve için doğru meyve ve sebzenin seçilmesi önemlidir. Hazırlanma aşamasında meyve ve sebzelerin satın alınmasından tüketimine kadarki tüm aşamalarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Meyve ve sebzeler taze, olgunlaşmış olmalı ve içinde çürük bulunmamalıdır.

    • Kavanozların kapakları kontrol edildikten sonra kapatılmalı, kapaklar ısıya dayanıklı olmalıdır. Kapakların metal bölümlerin konserve içeriği ile temas etmemesi, kırık olmaması, conta lastiğinin sağlam veya zedelenmiş olmaması gerekir.
    • Kavanoz ve kapakları yıkanmalıdır. Özellikle cam kavanozlar kullanılmadan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar 2-3 defa yıkandıktan sonra kullanılabilirken, kapakları sadece bir kez kullanmak gerekir. Kavanozlar ve kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir.
    • Kavanozlar fazla doldurulmamalıdır. Kavanozun üst kısmına yapışması muhtemel parçalar kapağın iyi kapanmasına engel olabilmektedir. Kavanoz hava aldığı için içindeki konservenin bozulma süreci hızlanacaktır.
    • Güvenli ve sağlıklı konserve yapımında sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır.
    • Konservenin açıldığı gün ya da 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklanmalıdır. Çok sıcak ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserveler lezzetlerini ve kalitelerini kaybetmektedir.

    Konserve hemen tüketilmezse zehirler

    Konserveler açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmediğinde ‘clostridium botulinum’ bakterisi üreyebilmektedir. Bu bakteri, gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Bu bakterinin dünyada bilinen en güçlü zehirlerden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı bilinmektedir. Konservelerde fazlaca üreyebilen bu bakteri kendini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşmeyle belli eder. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir. (BSHA)

    Benzer Haberler

    Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

    12 Haziran 2025

    Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

    11 Haziran 2025

    LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

    11 Haziran 2025

    Asgari Ücrete Zam Gelecek mi ?

    10 Haziran 2025

    İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

    10 Haziran 2025

    TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

    10 Haziran 2025
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

    Güncel

    Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

    Erkan Doğan12 Haziran 2025

    Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu…

    Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

    11 Haziran 2025

    LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

    11 Haziran 2025

    Asgari Ücrete Zam Gelecek mi ?

    10 Haziran 2025
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur. Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    E-posta: info@bsha.com.tr

    En Son

    Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

    12 Haziran 2025

    Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

    11 Haziran 2025

    LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

    11 Haziran 2025

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.



    WBots

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2025 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.