Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    21 Mayıs, Cumartesi
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel

      Momorial ve Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

      20 Mayıs 2022

      Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

      20 Mayıs 2022

      “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” Mitingi Düzenlenecek

      20 Mayıs 2022

      Ağız ve Diş Sağlığında Çığır Açan Ürünler IDEX İstanbul’da

      20 Mayıs 2022

      Memorial & Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

      20 Mayıs 2022
    • Sağlık

      “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” Mitingi Düzenlenecek

      20 Mayıs 2022

      Ağız ve Diş Sağlığında Çığır Açan Ürünler IDEX İstanbul’da

      20 Mayıs 2022

      Memorial & Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

      20 Mayıs 2022

      Beyaz Kod Verileri Paylaşılmıyor İddiası

      20 Mayıs 2022

      Hekim Göçü ! (Özel Haber)

      18 Mayıs 2022
    • Eğitim

      Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

      20 Mayıs 2022

      İLKSAN’da Zarar Devam Ediyor İddiası !

      18 Mayıs 2022

      “Öğretim Elemanları Teknolojiyi Etkin Bir Şekilde Kullanmayı Öğrenmeli”

      14 Mayıs 2022

      “Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”

      6 Mayıs 2022

      Metaverse Nedir ?

      6 Mayıs 2022
    • Ekonomi

      ” İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Son Bulmasını Temenni Ediyorum.”

      11 Mayıs 2022

      Asterion Battery, Motobike 2022’ye Enerji Verdi!

      10 Mayıs 2022

      OREDATA, Google Cloud Partnerlik Programında Veri Analitiği Partner Uzmanlığı Kazandı

      27 Nisan 2022

      CleverTap’e Yeni Ana Operasyon Direktörü

      27 Nisan 2022

      Cinsiyet Eşitliğine Dikkat Çeken Proje!

      26 Nisan 2022
    • Teknoloji

      Sahte İş Tekliflerine Dikkat

      13 Mayıs 2022

      Metaverse Nedir ?

      6 Mayıs 2022

      Meta, SKAdNetwork Endeksi Sıralamasında Zirveye Oturuyor

      31 Mart 2022

      Dijital dönüşüm Zirvesi, Ekosistem Paydaşlarını Bir Araya Getiriyor

      23 Mart 2022

      Yaşlılarda Teknoloji Ne Gibi Faydalar Sağlıyor?

      17 Mart 2022
    • Covid-19

      Çocuğunuz Okula Maskesiz Gitmek İstiyorsa Ne Yapmalıyız?

      14 Mayıs 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Covid- 19’un Melez Mutantı XE ile İlgili Bilmeniz Gerekenler!

      6 Nisan 2022

      TÜSAD Hekimleri Kovid-19’da Yeni Dönem Hakkında Konuştu!

      22 Mart 2022

      SGK, Pandemi Döneminde Vatandaşın Yanındaydı!

      13 Mart 2022
    • Dünya

      Nükleer Silahların Yasaklanması Şart

      7 Mayıs 2022

      Kinder Ürünleri İle İlgili Açıklama Geldi

      22 Nisan 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Hekimlerden Barış Mektubu

      3 Nisan 2022

      Dünya Su Günü!

      21 Mart 2022
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Sağlık»Ispanak Tüketimi Öncesi Bu Kurallara Uyun
    Sağlık

    Ispanak Tüketimi Öncesi Bu Kurallara Uyun

    Yazar: Batu Yazgan3 Şubat 20222 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Ispanağı Tüketmenin 6 Kuralı
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Ispanak Tüketimi Öncesi Bu Kurallara Uyun. Mevsiminde düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğinin sağlanmasında rol oynayan ıspanak, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.

    Ispanağı tüketirken besin değerlerinin kaybolmaması için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Dyt. Betül Merd, ıspanağın faydaları hakkında bilgi vererek, sağlıklı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Çeşitli mineral ve vitaminler ile antioksidan özelliği olan ıspanak; karoten, likopen ile zeaksantin gibi pigmentler ve lif açısından oldukça zengin bir sebzedir. Ispanağın 100 gramında 469 mg A vitamini ve 5626 mg provitamin A veya B-karoten, K vitamini, C vitamini, B2 vitamini ve daha düşük konsantrasyonlarda folik asit (B9, tiamin dahil) bulunmaktadır. Ayrıca ıspanak; B1 ve riboflavin veya B2, C, E, K vitaminleri ile E vitamini arasında tokoferoller ve tokotrienoller gibi bilinen bileşikleri barındırmaktadır.

    Tam bir mineral kaynağı

    Mineral açısından 100 gram ıspanakta 58 mg magnezyum,123 mg kalsiyum, 633 mg potasyum, 4,25 mg çinko, 0,128 mg bakır, 8.75 mg manganez, 120 mg sodyum ve 55 mg fosfor ile 4-35 mg demir bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ıspanak, diyet lifi, B6 vitamini, E vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin önemli bir kaynağıdır. Antioksidanlar, polifenoller ve karotenoidler gibi sağlıklı gıda statüsünün ayırt edici özellikleri olan çiğ ıspanağa önemli bileşikler eşlik etmektedir.

    SMA Hastası Mehmet Ayaz Yaşamak İstiyor

    Besin değeri açısından zengin

    Ispanak, besin değerleri açısından son derece zengin olan koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Çok çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra insan dokusunun bakımı, iyileştirilmesi ve düzenlenmesi için gerekli olan diyet lifi, protein ve yağ asitlerini kapsayan birkaç önemli mikro besin içerir. 100 gram başına yaklaşık 150 kcal içerir ve folatlar, K vitamini, A vitamini durumunda toplu olarak önerilen günlük miktarın % 49’unu oluşturan çok çeşitli mineral ve vitaminleri sağlar. C vitamini, diyetteki demirin emilimi için önemlidir.

    Ispanak Tüketmenin 6 Kuralı

    Ispanak mevsiminde tüketilmeli

    Ispanağın mevsiminde tüketilmesi gereklidir. Ispanak alındığında her yaprağının tek tek kopartılarak sirkeli su içinde bekletilmesi, aradaki yabancı otların temizlenmesi önemlidir. Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir.

    1. Besin değerleri açısından ıspanak mevsiminde tüketilmelidir.
    2. Tüketilmeden önce kesinlikle yakınmalı, topraktan ıspanağı geçebilecek bakteriler için yıkama suyuna sirke konmalıdır.
    3. Pişirilmeden önce besin değerlerinin kaybolmaması için küçük parçalara ayrılmamalıdır.
    4. Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından mümkün olduğunca bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır.
    5. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
    6. Mutlaka temiz bir bıçakla doğranmalıdır.
    7. Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanmamaktadır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
    İnstagram Hesabımız
    diyetisyen betül merd ıspanak sağlıklı beslenme sağlıklı yaşam sebze

    Benzer Haberler

    Momorial ve Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

    20 Mayıs 2022

    Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

    20 Mayıs 2022

    “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” Mitingi Düzenlenecek

    20 Mayıs 2022

    Ağız ve Diş Sağlığında Çığır Açan Ürünler IDEX İstanbul’da

    20 Mayıs 2022

    Memorial & Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

    20 Mayıs 2022

    Beyaz Kod Verileri Paylaşılmıyor İddiası

    20 Mayıs 2022
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Güncel

    Momorial ve Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

    Batu Yazgan20 Mayıs 2022

    Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

    20 Mayıs 2022

    “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” Mitingi Düzenlenecek

    20 Mayıs 2022

    Ağız ve Diş Sağlığında Çığır Açan Ürünler IDEX İstanbul’da

    20 Mayıs 2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında liderliğini gazeteci yazar Erkan Doğan’ın yaptığı bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur.
    Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    Eposta: [email protected]
    Telefon: 0530 500 07 71

    En Son

    Momorial ve Cleveland Clinic Cerrahi Günleri Ünlü Uzmanları Buluşturdu

    20 Mayıs 2022

    Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

    20 Mayıs 2022

    “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” Mitingi Düzenlenecek

    20 Mayıs 2022

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2022 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.