Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • Hakkımızda
    • İletişim
    29 Mayıs, Pazar
    Facebook Instagram YouTube RSS
    Giriş Yap
    BSHA BSHA
    • Güncel

       ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

      28 Mayıs 2022

      Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

      28 Mayıs 2022

      Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

      28 Mayıs 2022

      Hekimlerin Pandemi İsyanı

      28 Mayıs 2022

      Astım Tedavisinde Erken Tanı Çok Önemli!

      28 Mayıs 2022
    • Sağlık

      Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

      28 Mayıs 2022

      Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

      28 Mayıs 2022

      Hekimlerin Pandemi İsyanı

      28 Mayıs 2022

      Astım Tedavisinde Erken Tanı Çok Önemli!

      28 Mayıs 2022

      İstanbul’da Yoksul Kesimde COVID-19 Ölüm Oranları Daha Yüksek Çıktı ! 

      27 Mayıs 2022
    • Eğitim

      YÖNDER Okulları Bornova Kampüsü Törenle Hizmete Girdi  

      27 Mayıs 2022

      Lise Öğrencileri ‘Sağlık’ İçin Yarıştı

      27 Mayıs 2022

      Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Programı İlk Mezunlarını Verdi

      20 Mayıs 2022

      İLKSAN’da Zarar Devam Ediyor İddiası !

      18 Mayıs 2022

      “Öğretim Elemanları Teknolojiyi Etkin Bir Şekilde Kullanmayı Öğrenmeli”

      14 Mayıs 2022
    • Ekonomi

       ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

      28 Mayıs 2022

      Loda Mobilya ve İNG Bank İş birliği

      27 Mayıs 2022

      World Series of Trading (WSOT) Etkinliği

      26 Mayıs 2022

      Joom’daki Türk ürünleri Bir Rekor Daha Kırdı

      26 Mayıs 2022

      Bingx, Kullanıcıları İçin USDC Marjlı Perpetual Swap Sunuyor

      25 Mayıs 2022
    • Teknoloji

      Cep Telefonları Alerjik Hastalıklara Yol Açar mı?

      27 Mayıs 2022

      Cep Telefonları Alerjik Hastalıklara Yol Açar mı?

      25 Mayıs 2022

      Fonangels.Com İlk Kitle Fonlama Yatırım Turunu Tamamladı, İkinci Proje İse Onaylandı

      24 Mayıs 2022

      Da Vinci Cerrahi Robotu Anadolu Sağlık Merkezi’nde

      24 Mayıs 2022

      Gelecekte 10 Milyar İnsanı Besleyebilmek İçin Tarımda Teknolojiyi Etkin Kullanmak Şart

      23 Mayıs 2022
    • Covid-19

      Çocuğunuz Okula Maskesiz Gitmek İstiyorsa Ne Yapmalıyız?

      14 Mayıs 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Covid- 19’un Melez Mutantı XE ile İlgili Bilmeniz Gerekenler!

      6 Nisan 2022

      TÜSAD Hekimleri Kovid-19’da Yeni Dönem Hakkında Konuştu!

      22 Mart 2022

      SGK, Pandemi Döneminde Vatandaşın Yanındaydı!

      13 Mart 2022
    • Dünya

      Nükleer Silahların Yasaklanması Şart

      7 Mayıs 2022

      Kinder Ürünleri İle İlgili Açıklama Geldi

      22 Nisan 2022

      Yurt Dışında Tatili İçin Pandemi Kuralları Nelerdir?

      8 Nisan 2022

      Hekimlerden Barış Mektubu

      3 Nisan 2022

      Dünya Su Günü!

      21 Mart 2022
    BSHA BSHA
    Ana Sayfa»Güncel»Fazla Tuz Tüketimine Dikkat!
    Güncel

    Fazla Tuz Tüketimine Dikkat!

    Yazar: Burcu Kaya16 Mart 20223 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email
    Tuz Tüketimine Dikkat!
    Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Telegram Email

    Sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorür, yiyeceklere lezzet vermesinin ve ürünlerin raf ömrünü uzatmasının yanı sıra vücuttaki asit baz dengesinin sağlanmasında önemli rol oynuyor.

     

    Fazla Tuz Tüketimine Dikkat!Fazla tüketilen tuzun vücutta su tuttuğunu ve ödeme neden olduğunu belirten uzmanlar, insan vücudunun normal işlevlerini yapabilmesi için günde 5 gram yani bir çay kaşığı kadar tuz alınmasının yeterli olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, önemli bir tuz kaynağı olduğu için peynir tüketimine dikkat edilmesini ve paketli ürünlerdeki etiketlerin de mutlaka okunmasını tavsiye ediyor. Her yıl 14-20 Mart haftası, “Dünya Tuza Dikkat Haftası” olarak anılıyor. Diyetisyen Özden Örkcü, günlük ideal tuz tüketimi hakkında bilgiler ve önemli tavsiyeler paylaştı. 

    Fazla tuz tüketimi hipertansiyona yol açıyor

    Diyetisyen Özden Örkcü, sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorürün hayatımıza tat lezzet vermek, ürünlerin muhafazası ve raf ömürlerini uzatmak için girse de vücut sıvılarının osmatik basıncı ve asit-baz dengesi için özellikle önemli olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle sodyumun potasyumla beraber vücut sıvılarının yoğunluğunu sağlama ve buna bağlı olarak da sinirlerin uyarımı, kas dokusunun çalışması için önemli role sahip olduğunu söyleyebiliriz. Vücut sıvılarının yoğunluğu, böbrekler tarafından denetlenir. Fazla tüketilen tuz miktarı vücutta su tutacağından ödeme neden oluyor. Ayrıca fazla sodyum tüketimi kan basıncını arttıracağı için hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalarının özellikle dikkat etmesi gereken mineraller arasında yer alıyor. Yetersiz sodyum tüketimi ise, kusma, zihinde bulanıklık, kas yorgunluğu, solunum yetmezliği gibi belirtilerle kendini gösteriyor.”  

    Günlük bir çay kaşığı tuz tüketimi yeterli

    Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2008 yılında gerçekleştirdiği SALTURK-1 çalışmasında Türkiye’de yetişkinlerin günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğunun belirtildiğini ifade eden Diyetisyen Özden Örkcü, “2012 yılında tekrarlanan SALTURK-2 çalışması ise günlük tüketimin bir miktar azalarak 15 grama düştüğünü gösterdi. Ancak bu rakam da günde toplam 5 – 6 gram olarak belirtilen tuz önerisinin ve DSÖ’nün önerdiği günlük 5 gram miktarının 3 katından daha fazladır. İnsan vücudunun normal işlevlerini yapabilmesi için günde 5 gr yani bir çay kaşığı kadar tuz alması yeterli.” dedi.

    Peynirdeki ve paketli ürünlerdeki tuza dikkat edilmeli

    Peynirin pek çok kişinin severek tükettiği en önemli tuz kaynaklarından biri olduğunu belirten Diyetisyen Özden Örkcü, “Ancak peynirin çok tuzlu olması, tüketilirken dikkatli olunması gerektiğini ya da az tuzlu tercih edilmesi gerektiğini gösterir. Tuzlu olduğu açıkça belirtilmeyen ürünlerin de sakıncalı olduğunun farkında olunmaması tuz kısıtlaması ya da tansiyon hastalığı olanların yaptığı hataların başında geliyor. Kabartma tozu, her türlü paketli ürünler, konserveler, koruyucu amaçlı katılmış turşu, salamura benzeri ürünlerin de içinde tuz olduğu unutulmamalı.” ifadelerini kullandı.

    Ürün etiketleri okunmalı

    Yaz aylarında özellikle terleme ile beraber tuz kaybı olduğunu hatırlatan Diyetisyen Özden Örkcü, “Sporcuları da unutmamakta fayda var. 90 dakika ve üzerinde yoğun antrenman sonrası kaybedilen tuz miktarının yerine koyulması, kas yorgunluğunun ve ağrılarının önüne geçebilir. Son zamanlarda popüler olan himalaya tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu, siyah tuz, pembe tuz, tek boynuzlu at tuzu ve diğer tuz türevlerinin minerallerle zenginleşmiş olması fazla tuzun vücuda alınmasına engel değildir. Bu yüzden bilinçli bir tüketici olunmalı. Gereksinimlerin dışına çıkılmamalı ve ürün etiketleri okunmalı.” diye konuştu.

    Tuz Tüketimine Dikkat!

    Diyetisyen Özden Örkcü Dünya Tuza Dikkat Haftası sağlık tuz tuz tüketimi

    Benzer Haberler

     ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

    28 Mayıs 2022

    Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

    28 Mayıs 2022

    Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

    28 Mayıs 2022

    Hekimlerin Pandemi İsyanı

    28 Mayıs 2022

    Astım Tedavisinde Erken Tanı Çok Önemli!

    28 Mayıs 2022

    İstanbul’da Yoksul Kesimde COVID-19 Ölüm Oranları Daha Yüksek Çıktı ! 

    27 Mayıs 2022
    Yorum Ekleyin

    Leave A Reply Cancel Reply

    Güncel

     ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

    Erkan Doğan28 Mayıs 2022

    Son Dakika…ALÇIMU Şirketler Group’un uluslararası şirketini kapatma kararı aldığı bildirildi. Alınan kararın sebebi ise açıklanmadı.…

    Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

    28 Mayıs 2022

    Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

    28 Mayıs 2022

    Hekimlerin Pandemi İsyanı

    28 Mayıs 2022
    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • WhatsApp

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Demo

    BSHA 20 yıllık gazetecilik tecrübesinin ardından 2015 yılında liderliğini gazeteci yazar Erkan Doğan’ın yaptığı bir grup gazeteci tarafından kurulmuştur.
    Haberin merkezinde olan bir haber koordinasyon sistemidir. Bu anlamda BSHA ülkemizdeki tek basın Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur.

    Eposta: [email protected]
    Telefon: 0530 500 07 71

    En Son

     ALÇIMU Şirketler Group’tan Önemli Karar 

    28 Mayıs 2022

    Çocuklara Uygun Protezler Nasıl Seçilmeli ?

    28 Mayıs 2022

    Sağlıkçıya Şiddete Karşı Önlemler Alınıyor

    28 Mayıs 2022

    Ücretsiz Abone Olun!

    Abone olarak en güncel haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

    Facebook Instagram YouTube WhatsApp
    • KVKK Kapsamında Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni
    2022 © Bilim ve Sağlık Haber Ajansı | PixHope.

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. Çıkmak için Esc tuşuna basın.

    Sign In or Register

    BSHA

    Hesap Bilgilerinizi Girin

    Şifremi Unuttum

    Register Now!

    Already registered? Login.

    A password will be e-mailed to you.