Teknoloji bağımlılığının giderek arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Birsen Dr. Öztürk, “Bu artışın en önemli sebepleri bilgisayar ve ekran başında geçirilen zaman, hızlı tüketilen yüksek kalorili gıdalar ve hareketsizlik gibi yaşam tarzlarıdır” dedi.
TÜRKİYE’DE ÇOCUKLARIN YÜZDE 8.2’Sİ OBEZ
Vücutta aşırı yağ depolanması ile karakterize olan obezite sıklığının, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da hızla arttığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birsen Öztürk, “Ülkemizde fazla kilolu çocuk oranı yüzde 14.3, obez çocuk oranı ise yüzde 8.2 olarak bildirilmektedir. Obez çocukların çoğu ilerleyen yaşlarda da obezite ile mücadele etmekte ve ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır” ifadelerine yer verdi.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI OBEZİTEYE YOL AÇIYOR
Dr. Öztürk, günümüzde obezitenin en önemli sebebinin, harcanan kaloriden çok daha fazla miktarda kalori alımı olduğuna değinerek, “Her geçen yıl dünyada obezite hızla artmaktadır. Bu artışın en önemli sebepleri bilgisayar ve ekran başında geçirilen zaman, hızlı tüketilen yüksek kalorili gıdalar ve hareketsizlik gibi yaşam tarzlarıdır. Yüksek kalorili gıda tüketiminde, özellikle çocuklar üzerinde medyanın ve reklamların olumsuz etkisi fazladır. Çocuklarının fazla miktarda paketlenmiş gıda/abur cubur tüketiyor olması, hareket ve spor aktivitelerinin olmaması aileleri bu konu üzerinde düşünmeye sevk etmelidir. Bir uzmanın yardımı ile obeziteyi mümkün olduğunca erken saptamak ve erken müdahalelerle önlem almak en doğrusu olacaktır” şeklinde konuştu.
TOPLUMSAL MÜCADELE GEREKLİ
Obeziteyle mücadelede, sağlık uzmanlarının yanı sıra; medyanın, ailelerin, okulların ve tüm toplumun bilinçlendirilmesinin önemine değinen Öztürk, ‘’Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi ve tedavisi, erişkin yaştaki obeziteyi ve buna eşlik eden ciddi sağlık sorunlarını önlemek için atılması gereken ilk adımdır. Bu konuda okullarda seminerler verilebilir, okul kantinleri denetlenebilir. Okullarda sağlıklı beslenme ilkelerinin uygulanmasına dikkat edilmelidir. Çocuklara yönelik zararlı gıdaların tanıtım ve reklamına izin verilmemelidir. Ayrıca çocukların güvenle sokakta oynayabilecekleri ortamın ve yeşil alanların sağlanması da ulusal bir politika olmalıdır” diye konuştu. (BSHA)
Benzer Haberler
Yorum Ekleyin