Sağlık Çalışanları Temsilcileri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı ziyaret ederek, taleplerini aktardı.
Ziyaret ile ilgili bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Sağlık Bakanımıza salgın sürecinde gösterdikleri özverili çalışmaları ve gayreti için teşekkür ederken salgın sürecinin kahramanı sağlık çalışanlarımızın talep ve sorunlarının çözülmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması için talebimizi Sayın Bakan’a ilettim.” dedi.
Çalışanların beklentilerini aktardığını ifade eden Kahveci, “Özellikle 4/B sözleşmeli Personele, kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına, vekil ebe ve vekil hemşirelere kadro verilerek statü farklılıklarının önüne geçilmesinin sağlanması, hizmetli unvanına çalışan kamu görevlilerine memur kadrosu verilmesi, mali ve özlük haklarının düzenlenmesi, çalışma barışı ve hakkaniyet ilkeleri gereğince; sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden faydalandırılmaları, döner sermaye dağıtımındaki adaletsizliklerin giderilmesi adına sistemin yeniden revize edilmesi, döner sermaye ek ödemelerinin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesi, salgın nedeniyle Aile hekimliği çalışanlarına ilave ücret verilmesi, salgın başta olmak üzere görev yaparken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit kabul edilmesi, pandemi sürecinde yaşanan nöbet ücreti ödenmemesi sorununun çözülmesi, sözleşmeli yönetici atamalarında ehliyet ve liyakatin dikkate alınması, Kurumlarda çalışanlar için kreş, anaokulu v.b sosyal imkanların sağlanması başta olmak üzere çalışanların beklentilerini aktardım. Sağlık çalışanlarının bu haklı taleplerine kulak verilmesini ve sorunların çözülerek daha iyi bir çalışma hayatının tesis edilmesini istedimç Sayın Bakana sağlık çalışanlarının beklentilerini aktardığımızda kendisini sorunları çözmek istediklerini ifade ettiler. Gerekli girişimlerde bulunmaya devam ettiklerini bazı çalışmalar yaptıklarını kaydettiler. Umarız ki sağlık çalışanlarının talepleri noktasında kısa süre içerisinde olumlu adımlar atılır. Biz bu konuda girişimlerde bulunmaya görüşmeler yapmaya ve meseleleri her platformda dile getirip mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
“3 ay tavandan verilen ek ödeme desteğinin devam etmeli”
Ziyaretle ilgili bilgi veren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ise, 3 ay tavandan verilen ek ödeme desteğinin devam etmesi gerektiğini dile getirerek, “Bakan Koca’ya pandemi sürecinin devam etmesi ve hastanelerin/kurumların gelir elde edememesi göz önünde tutularak Temmuz ayı dâhil pandemi süresince tavandan ek ödeme uygulamasının devam etmesi gerektiğini aktardım. Sağlık çalışanlarının ek ödeme gelirinin her yıl eriyerek sıfırlanmasına sebep olan, çalışma barışını bozan ve adaletsizliğe yol açan döner sermaye uygulaması yeniden kurgulanarak çalışanların gelirinin artırılmasıyla ilgili hazırlamış olduğumuz ‘Döner Sermaye Yönetmeliği Teklif Dosyası’nı paylaştım. Ayrıca COVID-19 ile mücadelede çalışanlara ilave ücret ödenirken ekibin bir parçası olan GİH ve YH sınıfı çalışanlarının göz ardı edildiğini ve ilave ücret verilmesi için bir düzenleme yapılması gerektiğin belirttim” dedi.
Durmuş, yaklaşık 11 bin 500 4\B sözleşmeli, 863 vekili ebe-hemşire, 3 bin kamu dışı aile sağlığı çalışanının kadroya alınarak kamuda mali, özlük ve sosyal haklar açısından tek tip ve kadrolu istihdam modelinin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdiğini de sözlerine ekledi.
Diğer sorun ve talepleri de sıralayan Durmuş, şu açıklamalarda bulundu: “Uzun süredir yapılmayan Görevde Yükselme Sınavının ilan edilmesi ve 2 bin kadro açılması bir kazanımdır. Ancak yaklaşık 9 bin kişi görevde yükselme beklemektedir. Kadro kontenjanının artırılması ve her yıl düzenli olarak sınav yapılması gerekiyor. Sağlık çalışanları idare tarafından icap nöbetine çağrılmakta ancak icap nöbet ücretleri ödenmemektedir. Hak ihlali olan bu uygulamaya son verilmesi ve icap nöbet ücretleri ödenmelidir. Pandemide aktif görev alan ASM çalışanlarına da ilave bir ödeme yapılması, son derece riskli bir iş yapan filyasyon ekiplerinin ek ödemelerinin de ‘riskli birim katsayısıyla’ ödenmesi elzemdir. 3600 ek gösterge artışının hemşire, ebe, sağlık memuru vs. şeklinde unvan ayrımı yapılmadan lisans mezunu tüm çalışanları kapsaması gerekmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonuyla tüm hastaneler ve özellikle şehir hastanelerinde gündüz bakım evleri ve 7/24 esaslı kreşler açılmasını istiyoruz. Her alanda eksik olan istihdam ihtiyacının giderilmesi ve yıllardır atama bekleyen mezunların istihdam edilmesi için yeteri düzeyde alım gerçekleştirilmeli. Görevi başında COVID-19’a yakalanarak vefat eden sağlık çalışanı ailelerinin vazife malullüğü haklarından faydalanması gibi çözüm bekleyen birçok konuyu gündeme getirerek çözüme yönelik tekliflerimizi ilettim.” (BSHA)