Türkiye birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, imparatorluklara başkentlik yapmış, çağ açıp çağ kapatmış ender ülkelerden biridir. Türkiye’nin dört bir yanı bambaşka hikayelerle bezeli ve tarih ile doludur. Birçok yabancı turistin gözdesi konumda ve sık ziyaret edilen bir ülkedir.
Gizli kalmış cennet Muş, Doğu Anadolu’da bulunan eşsiz bir mirasa sahip Türkiye’nin 81 ilinden biridir. Kesinlikle görülmesi gereken kadim bir şehirdir. Bugün yazımızda bu gizemli şehre yer verirken Muş hava durumu hakkında da bilgi vereceğiz.
Muş’un Gezilecek Yerlerine Bakmadan Önce Hava Durumuna Genel Bir Bakış
Türkiye’de genelde 3 iklim hüküm sürer. Akdeniz İklimi, Karadeniz İklimi ve Karasal İklim. Muş bulunduğu konum gereği karasal iklime sahiptir. Bu nedenle kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Elbette hava durumu mevsime ve hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle iklim krizi sonrası daha uzun yazlar ve daha az kış mevsimine maruz kaldığı söylenebilir fakat yaşanan kış oldukça çetindir.
Dondurucu soğukların görüldüğü kış aylarında kar kalınlığı artar ve sıcaklık eksilere düşer. Karla örtülü bir Muş manzarası görülmeye değerdir. Bu mevsimde Mus’u ziyaret etmek isteyen kişilere sıkı giyinmelerini tavsiye ediyoruz.
Muş İlini Ziyaret Etmek İçin En Doğru Zaman
Muş’un kışlarından bahsettik. Yaz ayları da oldukça kurak ve sıcak geçen şehri ziyaret etmek isteyenler için en doğru zaman ilkbahar ve sonbahardır. Havanın daha dengeli ve keyifli olduğu bu zamanlarda yağışlar daha az, sıcaklık normal seyirde ve iklim ılımandır.
Yerel hava durumu kaynakları bu noktada size oldukça yol gösterici olacaktır. Muş planınızı yapmadan önce hava durumu tahmini yapan sitelerden kontrol etmek seyahatini daha keyifli ve korunaklı hale getirir. Özellikle bu durumlarda 15 günlük hava durumu kontrolü yapmak, hava durumunun seyrini görmek için önemlidir.
Tarihe Tanıklık Etmiş Bir Şehir: Muş
Türklere Anadolu’nun kapılarını açan savaş olarak bilinen Malazgirt Meydan Savaşı bu topraklarda gerçekleşmiştir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu ve Bizanslılar arasında yapılan bu savaş Türkler için bir dönüm noktasıdır. Şimdiki sınırlarımızın çizildiği Anadolu’ya yerleşim bu savaş sonrasında başlamıştır.
Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Malazgirt Meydanı, Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Bizans İmparatoru IV. Romanus Diogenes’i mağlup ettiği yer olarak bilinir. Bu tarihi olayı anmak için yapılan anıt, şehrin ana sembollerinden biridir.
Tarihi Kaleler ile Kuşanan Şehir
Muş aynı zamanda tarihi kaleleri, savaşlarda yaptığı savunmaları, anadoluya geçiş için kullanılan kervansarayları, bereketli toprakları ve tarihi evleri ile bilinir. Bir kültür mozaiği olarak şehir özel bir dokuya sahiptir. Muş yerli ve yabancı turistin dikkatini çeken önemli bir lokasyondur. Türkiye’de vakit geçirmek ve kültürel bir deneyim yaşamak isteyen herkesin hevesle ziyaret ettiği bir şehir olarak bilinir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)